REDESIGN - ALKOSD ÚJRA!

Hagyomány modern formában

DÍJAZOTTAK LISTÁJA

2020

ÁLTALÁNOS ISKOLAI KATEGÓRIA

Csapatnév Név Intézmény Pályamű
Alkotó csajok Birkás Dorina,
Ágoston Barbara,
Tilinkó Virág
Petőfi Sándor Általános Iskola (Hajdújárás, Ukrajna) letöltés
- Bodnár Gréta Nagyberegi Református Líceum (Nagybereg, Ukrajna) letöltés

KÖZÉPISKOLAI KATEGÓRIA

Csapatnév Név Intézmény Pályamű
- Farkas Gerda Avasi Gimnázium (Miskolc, Magyarország) letöltés
- Kozma Kincső Ady Endre Elméleti Líceum (Nagyvárad, Románia) letöltés
Tulipánok Kovács Alexandra,
Markó Adrienn,
Orosz Nikolett
Nagyberegi Középiskola (Nagybereg, Ukrajna) letöltés
A végleges eredményeket a szeptember 25-i eredményhirdetést követően tesszük közzé.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az Oktatási Hivatal EFOP 3.10.1-17 projektje második alkalommal hirdeti meg ReDesign című népművészeti hagyományokon alapuló tárgyalkotó- és díszítőpályázatát a Kárpát-medence magyar tanítási nyelvű iskoláinak diákjai számára.

VERSENYKATEGÓRIÁK

Pályázhatnak egyének és legfeljebb 3 fős alkotócsoportok. Egy alkotó (vagy csoport) több pályaművel, tárgyegyüttessel is nevezhet.
A pályamunkákat általános iskolás és középiskolás korosztályban külön értékeli és díjazza a zsűri.

HATÁRIDŐ

Nevezni 2020. május 3., vasárnap 23:59-ig a beadandó produktumok és a megjelölt dokumentumok feltöltésével, valamint a nevezési lap(ok) kitöltésével lehet.

A VERSENY PEDAGÓGIAI CÉLJA

A verseny kiírásával az általános iskolák felső tagozatára és középiskolába járó, a népművészet iránt érdeklődő tanulókat, az iskolák már létező tehetséggondozó alkotóműhelyeit, valamint újak létrejöttét kívánjuk támogatni.

A pályázat célja továbbá, hogy megszólítsuk azokat a fiatalokat is, akik korábban nem álltak szoros kapcsolatban hagyományainkkal, népművészetünkkel, vagy nem gondolkodtak annak újszerű, mai környezetbe való átültetésén. A pályázat lehetőséget nyújt arra is, hogy felhívjuk a figyelmüket környezetünk hagyományos értékeire, a kézművesalkotások egyediségére, különlegességére, és hogy megtapasztalhassák az alkotómunka örömét.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

 • A nevezés akkor érvényes, ha a csapat valamennyi tagja Magyarország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia vagy Ausztria valamely magyar tanítási nyelvű iskolájában rendelkezik tanulói jogviszonnyal, és a jelentkezési lap mellékleteként a tanulói jogviszony igazolását kitöltve (az intézményvezető aláírásával és az iskola hivatalos bélyegzőjével ellátva), PDF-formátumban feltöltötte.

 • Nevezni a megadott határidőig, a szükséges dokumentumok és produktumok feltöltésével lehet.

 • Nevezési díj nincs. A díjkiosztó ünnepségen való részvétel a meghívott tanulóknak és kísérőknek díjtalan, számukra a program alatt szállást és teljes ellátást biztosítunk. Az utazás költségét nem áll módunkban megtéríteni.

 • A nevezéssel az alkotók hozzájárulnak ahhoz, hogy a verseny szervezői a pályamunkákról készült képeket honlapjukon nyilvánossá tegyék, és a műveket kiállításon bemutassák. A kiállítást követően a pályaműveket a visszajuttatják a pályázóknak.

 • Kizárólag olyan terjedelmű pályamunkák fogadhatók be, amelyek személygépkocsiban szállíthatók.

 • A kapcsolattartáshoz szükséges megjelölni a felkészítő személy elérhetőségét.

VÁLASZTHATÓ MŰFAJOK

HÍMZÉS

SZÖVÉS

FAFARAGÁS

NEMEZ

GYÖNGYMUNKÁK

A FELSOROLTAK ÖTVÖZETE

Választható témakörök és formai követelmények

I.

Mai használati tárgy vagy ruhadarab elkészítése valamely néprajzi tájegységre jellemző hagyományos népi, kismesterségbeli technológiával.

II.

Valamely néprajzi tájegységre jellemző népművészeti motívumkincs alkalmazása megvásárolt késztermékre (használati tárgy, ruhadarab) a fent felsorolt műfajokon belül.

Beadandó produktumok

A

Hagyományos eljárással elkészített mai használati tárgy, öltözet, ruhadarab vagy kiegészítő, vagy egy néprajzi tájegységre jellemző hagyományos motívumkincs felhasználásával díszített használati tárgy, ruhadarab vagy kiegészítő. Az alap lehet kereskedelmi forgalomban kapható árucikk. Legfeljebb 7 összetartozó tárgytípus szerepelhet egy pályázati anyagban.

B

Tervdokumentáció (legfeljebb 5 oldal):

 • a tájegység lehető legpontosabb megjelölése és bemutatása (legfeljebb 1 oldal),

 • az elkészült tárgy hagyományőrző jegyeinek, használati funkciójának és újszerűségének leírása (legfeljebb 1 oldal),

 • a forrásanyagról készült fotók,

 • a pályázatra beadott tárgyak tervei,

 • valamint az elkésztés folyamatának dokumentálása (fotók) szöveges magyarázattal.

C

A kész pályamunká(k)ról legalább 5 db fénykép, amely a tárgy(ak)at teljes terjedelmében/terjedelmükben és részletei(k)ben, különböző látószögből egyaránt megmutatja.

A VERSENY DÍJAZÁSA

A szakemberekből álló zsűri döntése alapján a legjobb pályamunkákat kiállítjuk, a díjkiosztó ünnepségen az alkotók oklevelet, értékes tárgyjutalmat kapnak.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

 • Hogyan lehet jelentkezni a versenyekre?

  +

  A versenyekre való jelentkeztetést egy, a pályázó/versenyző által megbízott felnőtt (felkészítő tanár/segítő) bonyolítja le.
  A versenyekre történő jelentkeztetés két részből áll: először regisztrálni kell a versenyfelületen, ezt követően válik elérhetővé a nevezési felület.
  A versenyjelentkezésekhez tartozó linkek:

 • Hogyan történik az egyéni nevezés?

  +

  A nevezéshez minden esetben szükség van a versenyfelületen történő előzetes regisztrációra, ezt követően lehet elindítani a nevezési folyamatot.

  1. Regisztráció:
   1. A https://karpatmedence.oktatas.hu/regisztracio linkre kattintva nyílik meg a regisztrációs felület. A regisztráció során a nevezést végző felnőttnek meg kell adnia a saját nevét, telefonszámát, állampolgárságát, az e-mail címét, és egy jelszót, valamint megjelölni, hogy rendelkezik-e pedagógus végzettséggel.

   2. Ezután el kell fogadnia az adatkezelési tájékoztatót és a hozzájárulási nyilatkozatot; a rendszer csak abban az esetben engedi továbblépni a felhasználót, ha a tájékoztatót és nyilatkozatot végigolvasta, tehát végiggörgette azoknak a teljes szövegét.

   3. A ’Regisztrálok’ gombra kattintva a rendszer a megadott e-mail címre küld egy aktivációs linket, amellyel a felhasználó megerősítheti regisztrációját az oldalon.

  2. Nevezés:
   1. Az érvényes regisztrációval rendelkező felkészítő tanár/segítő a fiókjába való belépés után a ’NEVEZÉSEIM’ fül alatt tudja elindítani az egyén nevezését, valamint a későbbiekben itt érhetők el a már feltöltött nevezések.

   2. Az ’Új nevezés hozzáadása’ sávba kattintva lehet megkezdeni a nevezést.

   3. Az ’EGYÉNI’ kategóriát kiválasztva jelenik meg a nevezési lap, amelyen a tanuló néhány személyes adatát kell megadni, továbbá fel kell tölteni a kitöltött, intézményvezető által aláírt tanulói jogviszony-igazolást (az igazolásminta pdf-formátumban letölthető az oldalról).

   4. Innen továbblépve a jelentkezéshez szükséges nyilatkozatok találhatók, amelyek elfogadása a nevezés feltétele. 18 éven aluli versenyzők esetében a tanulók helyett a törvényes képviselő nyilatkozik. A felületről letölthető dokumentumokat minden esetben nyomtatás után kitöltve és aláírva kell visszatölteni a felületre.

   5. A nevező tanuló személyes adatainak, jogviszony-igazolásának és nyilatkozatainak feltöltése után válik a nevezés véglegessé.

   6. A mentett nevezés bármikor törölhető a nevezési listából a Törlés ikonra, illetve módosítható a Módosítás ikonra kattintva.

 • Hogyan történik a csoportos nevezés?

  +

  A nevezéshez minden esetben szükség van a versenyfelületen történő előzetes regisztrációra, ezt követően lehet elindítani a nevezési folyamatot.

  1. Regisztráció:
   1. A https://karpatmedence.oktatas.hu/regisztracio linkre kattintva nyílik meg a regisztrációs felület. A regisztráció során a nevezést végző felnőttnek meg kell adnia a saját nevét, telefonszámát, állampolgárságát, az e-mail címét, és egy jelszót, valamint megjelölni, hogy rendelkezik-e pedagógus végzettséggel.

   2. Ezután el kell fogadnia az adatkezelési tájékoztatót és a hozzájárulási nyilatkozatot; a rendszer csak abban az esetben engedi továbblépni a felhasználót, ha a tájékoztatót és a nyilatkozatot végigolvasta, tehát végiggörgette azoknak teljes szövegét.

   3. A ’Regisztrálok’ gombra kattintva a rendszer a megadott e-mail címre küld egy aktivációs linket, amellyel a felhasználó megerősítheti regisztrációját az oldalon.

  2. Nevezés:
   1. Az érvényes regisztrációval rendelkező felkészítő tanár/segítő a fiókjákba való belépés után a ’NEVEZÉSEIM’ fül alatt tudja elindítani a nevezést, valamint a későbbiekben itt érhetők el a már feltöltött nevezések.

   2. Az ’Új nevezés hozzáadása’ sávba kattintva lehet megkezdeni a nevezést.

   3. A ’CSOPORTOS’ kategóriát kiválasztva a csapat bármely tagja személyes adatainak megadásával lehet elkezdeni a csapat nevezését, továbbá fel kell tölteni a kitöltött, intézményvezető által aláírt tanulói jogviszony-igazolást (az igazolásminta pdf-formátumban letölthető az oldalról). A csoporttagok nevezésének sorrendje tetszőleges.

   4. Innen továbblépve a jelentkezéshez szükséges nyilatkozatok találhatók, amelyek elfogadása a nevezés feltétele. 18 éven aluli versenyzők esetében a tanulók helyett a törvényes képviselő nyilatkozik. A 18 évet betöltött nevező személyesen tölti ki a nyilatkozatokat. A felületről letölthető dokumentumokat minden esetben nyomtatás után kitöltve és aláírva kell visszatölteni a felületre.

   5. Az első csapattag személyes adatainak megadását követően a nevezést végző felnőtt megadja a csapat (továbbá – a ReDesign és a Mobilszem versenyek esetében – az alkotás) adatait.

   6. Ezt követően nyílik lehetőség a csapat további tagjainak hozzáadására az ’Mentés és új csoporttag hozzáadása’ gomb megnyomásával.

   7. A csapat összes tagjának személyes adatainak, jogviszony-igazolásának és nyilatkozatainak feltöltése után válik a nevezés véglegessé.

   8. A mentett nevezés bármikor törölhető a nevezési listából a Törlés ikonra, illetve módosítható a Módosítás ikonra kattintva.

 • A diákversenyek kizárólag határon túli magyar tanítási nyelvű iskolák diákjainak szólnak, vagy magyar iskolák tanulói is jelentkezhetnek?

  +

  A tanulmányi versenyekre minden Kárpát-medencei magyar tanítási nyelvű iskolából várjuk a jelentkezőket, mind a határon túli, mind a magyarországi általános iskolák és középiskolák tanulói jelentkezhetnek mindhárom versenyre.

 • A honlapon történő regisztráció automatikusan jelentkezést is jelent a versenyekre?

  +

  Nem, a regisztráció önmagában nem jelent nevezést a versenyekre. A jelentkezés két részből áll: a regisztrációból és a nevezésből; először regisztrálni kell a versenyfelületen, majd ezt követően válik elérhetővé a nevezési felület.

REGISZTRÁCIÓ ÉS NEVEZÉS

1. A nevezés teljes folyamatát a nevező(k) által megbízott felnőtt (felkészítő tanár/segítő) bonyolítja le.
2. A felkészítő tanár/segítő regisztrál, majd belép a fiókjába.
3. Az Új nevezés hozzáadása gombra kattintva kitölti a pályázó nevezési lapját és feltölti a megjelölt dokumentumokat.
4. Feltölti pályázati dokumentációt.
5. Alkotócsoport nevezése esetén ezt követően kitölti a csapat további tagjainak nevezési lapját és feltölti a megjelölt dokumentumokat.

A nevezési határidő: 2020. március 22., vasárnap 23:59

MEGHOSSZABBÍTOTT NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2020. május 3., vasárnap 23:59

Technikai jellegű kérdéseidre a verseny.helpdesk@oh.gov.hu e-mail-címen kaphatsz választ.

A pályamunkák elkészítésévek kapcsolatos, illetve más szakmai kérdésekre a szakma szakértője, Illés Vanda válaszol.

Elérhetősége: redesign@oh.gov.hu

További tudnivalók a regisztrációt követően olvashatók.