MOBILSZEM - DIÁKFILMVERSENY

„Ha van mobiltelefonod interneteléréssel, akkor a XXI. század egyik legfontosabb vívmányát tartod a kezedben. Arra ösztönözzük az embereket, hogy jobban átgondolják, mekkora lehetőség is rejlik a mobileszközökben, hiszen ez a technológia milliók életét változtathatja meg.”

(Sandra González, a Movilfestawards alapítója)

DÍJAZOTTAK LISTÁJA

2020

ÁLTALÁNOS ISKOLAI KATEGÓRIA

Csapatnév Név Filmcím Intézmény Pályamű
Aranyifjak Kecskés Kitti,
Farkas Ádám,
Hegedűs Dóra
Hova tűntek a többiek? ZŠ s MŠ Móra Kóczána s VJM - Kóczán Mór Alapiskola és Óvoda (Csallóközaranyos, Szlovákia) -
- Henzel Ábel Tán bevált volna Einstein jóslata ...? Katona Mihály Alapiskola (Búcs, Szlovákia) -
Salkások Gacsay Bence Barnabás,
Nagy Gabriella,
Kuzma Ádám
Az Ördögszikla Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont (Szepsi, Szlovákia) letöltés
Srácok Kopunec Gergely,
Vojtkó Kornél
Bűntény Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola (Kazincbarcika, Magyarország) -
- Sziráczki Blanka Mivé lett ez a gyerek? Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola (Kazincbarcika, Magyarország) letöltés
- Tóth Levente László Nagybereg gyöngyszeme a Beregi-tó Nagyberegi Középiskola (Nagybereg, Ukrajna) letöltés
- Vachter Márkó Egy kiáltás a messzeségből Mezőfényi Általános Iskola (Mezőfény, Románia) letöltés

KÖZÉPISKOLAI KATEGÓRIA

Csapatnév Név Filmcím Intézmény Pályamű
- Dancsó Marcell Origami Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium (Miskolc, Magyarország) letöltés
- Farkas Bence Biztos ami biztos Mozgásjavító Egymi (Budapest, Magyarország) letöltés
- Józsa Vivienn Focibajnokság Áprily Lajos Főgimnázium (Brassó, Románia) letöltés
- Kákos Anna Learning to fly Közgazdaági Politechnikum Alternatív Gimnázium (Budapest, Magyarország) -
- Peresztegi Hanna Királyi Kastély - ahogy én látom Kőbányai Szent László Gimnázium (Budapest, Magyarország) -
- Pócs Botond Ki hol, mikor Mozgásjavító Egymi (Budapest, Magyarország) letöltés
- Tóth Levente Iskolám - a Fráter Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium (Miskolc, Magyarország) letöltés
A végleges eredményeket a szeptember 25-i eredményhirdetést követően tesszük közzé.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az Oktatási Hivatal EFOP 3.10.1-17 projektje második alkalommal hirdeti meg Mobilszem című diákfilmversenyét a Kárpát-medence magyar tanítási nyelvű iskoláinak diákjai számára.

VERSENY KATEGÓRIÁI

1. általános iskolai: általános iskolák felső tagozatán tanuló diákok számára
2. középiskolai: középiskolában tanuló diákok számára

TÉMA

A filmversenyen részt vevő diákok mobileszközük (mobiltelefon, tablet) beépített kamerájának, továbbá webkamera, sport- vagy GoPro kamera segítségével bármilyen témában ábrázolhatják azt, ami vizuálisan megragadja, foglalkoztatja őket, vagy amit rögzítésre érdemesnek ítélnek.
A versenyre legfeljebb 5 perces filmeket várunk, műfaji kötöttség nélkül.

HATÁRIDŐ

Nevezni 2020. május 3., vasárnap 23:59-ig a versenyfilm és a megjelölt dokumentumok feltöltésével, valamint a nevezési lap(ok) kitöltésével lehet.

A VERSENY CÉLJA:

A verseny kiírásával az általános iskolák felső tagozatára és középiskolába járó, a filmezés iránt érdeklődő tanulókat, új filmkészítő műhelyek létrejöttét, illetve a már meglévők tehetséggondozását kívánjuk támogatni.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

 • A versenyre egyének vagy legfeljebb 3 fős alkotócsoportok nevezhetnek.

 • Egy alkotó (vagy csoport) több versenyfilmmel is nevezhet.

 • A nevezés akkor érvényes, ha a pályázó vagy az alkotócsoport valamennyi tagja Magyarország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia vagy Ausztria valamely magyar tanítási nyelvű iskolájában rendelkezik tanulói jogviszonnyal, és a jelentkezési lap mellékleteként a tanulói jogviszony igazolását kitöltve (az intézményvezető aláírásával és az iskola hivatalos bélyegzőjével ellátva), PDF-formátumban feltöltötte.

 • Nevezni csak a megadott határidőig, a szükséges dokumentumok feltöltésével lehet.

 • Nevezési díj nincs. A nemzeti döntőn és díjkiosztó ünnepségen való részvétel a meghívott tanulóknak és kísérőknek díjtalan, számukra a program alatt szállást és teljes ellátást biztosítunk. Az utazás költségét nem áll módunkban megtéríteni.

 • Az alkotók filmjük feltöltésével hozzájárulnak, hogy a MOBILSZEM diákfilmverseny szervezői a filmet nonprofit vetítésekre bocsássák, valamint a projekt honlapján nyilvánossá tegyék.

 • A kapcsolattartáshoz szükséges megjelölni a felkészítő személy elérhetőségét.

TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK

 • A beküldött filmeknek tisztelniük kell az általános emberi értékeket. Nem sérthetik sem a személyiségi jogokat, sem a közerkölcsöt, nem tartalmazhatnak megbotránkoztató részleteket, nem kelthetnek ellenséges indulatokat.

 • Korhatáros (16 éven felülieknek való) témákat, megjelenítéseket és feldolgozási módokat nem fogadunk el. (A korhatár-besorolás tekintetében a Médiatanács részletes szempontrendszerét tekintjük irányadónak, amely itt olvasható el: http://nmhh.hu/dokumentum/1456/klasszifikacios_ajanlas_20110719.pdf)

 • Felnőttek a diákok felkészítésében, képzésében és az alkotás feltételeinek megteremtésében („producerként”), illetve az alkotás folyamatának nyomon követésében, értékelő útmutatással segíthetnek.

 • A versenyre csak teljes egészében mobileszközzel felvett, saját készítésű filmmel lehet nevezni.

 • Bármilyen HD- (1920 x 1080, 1440 x 1080, 1280 x 720) vagy DV- (720 x 576) felbontású anyag elfogadható. A szabványos televíziós képkockasebesség (25, 30, 50 vagy 60) használata feltétel.

 • A képarány kizárólag 16:9-es, fekvő tájolású lehet.

 • Fájlméret: legfeljebb 2 GB.

 • A filmhez felhasznált zeneszámok címét a szerző és az előadó nevével együtt meg kell jelölni.

 • Amennyiben a diákok nem saját anyagot is felhasználnak a produktumukban, azt a szerzői jog követelményeinek megfelelően forrásmegjelöléssel tegyék.

 • A versenyből kizárható az az alkotás, amely nem felel meg a szerzői jogi elvárásoknak.

A VERSENYFILM BEKÜLDÉSI FORMÁTUMA

MP4

A filmeket MP4-formátumban várjuk.

HD

Bármilyen HD- (1920 x 1080, 1440 x 1080, 1280 x 720) vagy DV- (720 x 576) felbontású anyag elfogadható.
A szabványos televíziós képkockasebesség használata feltétel.

16:9

A képarány kizárólag 16:9-es, fekvő tájolású lehet.

2GB

Fájlméret: maximum 2 GB.

A VERSENY DÍJAZÁSA

A legjobb filmeket a díjkiosztó ünnepségen bemutatjuk, az alkotók oklevelet, értékes tárgyjutalmat kapnak.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

 • Hogyan lehet jelentkezni a versenyekre?

  +

  A versenyekre való jelentkeztetést egy, a pályázó/versenyző által megbízott felnőtt (felkészítő tanár/segítő) bonyolítja le.
  A versenyekre történő jelentkeztetés két részből áll: először regisztrálni kell a versenyfelületen, ezt követően válik elérhetővé a nevezési felület.
  A versenyjelentkezésekhez tartozó linkek:

 • Hogyan történik az egyéni nevezés?

  +

  A nevezéshez minden esetben szükség van a versenyfelületen történő előzetes regisztrációra, ezt követően lehet elindítani a nevezési folyamatot.

  1. Regisztráció:
   1. A https://karpatmedence.oktatas.hu/regisztracio linkre kattintva nyílik meg a regisztrációs felület. A regisztráció során a nevezést végző felnőttnek meg kell adnia a saját nevét, telefonszámát, állampolgárságát, az e-mail címét, és egy jelszót, valamint megjelölni, hogy rendelkezik-e pedagógus végzettséggel.

   2. Ezután el kell fogadnia az adatkezelési tájékoztatót és a hozzájárulási nyilatkozatot; a rendszer csak abban az esetben engedi továbblépni a felhasználót, ha a tájékoztatót és nyilatkozatot végigolvasta, tehát végiggörgette azoknak a teljes szövegét.

   3. A ’Regisztrálok’ gombra kattintva a rendszer a megadott e-mail címre küld egy aktivációs linket, amellyel a felhasználó megerősítheti regisztrációját az oldalon.

  2. Nevezés:
   1. Az érvényes regisztrációval rendelkező felkészítő tanár/segítő a fiókjába való belépés után a ’NEVEZÉSEIM’ fül alatt tudja elindítani az egyén nevezését, valamint a későbbiekben itt érhetők el a már feltöltött nevezések.

   2. Az ’Új nevezés hozzáadása’ sávba kattintva lehet megkezdeni a nevezést.

   3. Az ’EGYÉNI’ kategóriát kiválasztva jelenik meg a nevezési lap, amelyen a tanuló néhány személyes adatát kell megadni, továbbá fel kell tölteni a kitöltött, intézményvezető által aláírt tanulói jogviszony-igazolást (az igazolásminta pdf-formátumban letölthető az oldalról).

   4. Innen továbblépve a jelentkezéshez szükséges nyilatkozatok találhatók, amelyek elfogadása a nevezés feltétele. 18 éven aluli versenyzők esetében a tanulók helyett a törvényes képviselő nyilatkozik. A felületről letölthető dokumentumokat minden esetben nyomtatás után kitöltve és aláírva kell visszatölteni a felületre.

   5. A nevező tanuló személyes adatainak, jogviszony-igazolásának és nyilatkozatainak feltöltése után válik a nevezés véglegessé.

   6. A mentett nevezés bármikor törölhető a nevezési listából a Törlés ikonra, illetve módosítható a Módosítás ikonra kattintva.

 • Hogyan történik a csoportos nevezés?

  +

  A nevezéshez minden esetben szükség van a versenyfelületen történő előzetes regisztrációra, ezt követően lehet elindítani a nevezési folyamatot.

  1. Regisztráció:
   1. A https://karpatmedence.oktatas.hu/regisztracio linkre kattintva nyílik meg a regisztrációs felület. A regisztráció során a nevezést végző felnőttnek meg kell adnia a saját nevét, telefonszámát, állampolgárságát, az e-mail címét, és egy jelszót, valamint megjelölni, hogy rendelkezik-e pedagógus végzettséggel.

   2. Ezután el kell fogadnia az adatkezelési tájékoztatót és a hozzájárulási nyilatkozatot; a rendszer csak abban az esetben engedi továbblépni a felhasználót, ha a tájékoztatót és a nyilatkozatot végigolvasta, tehát végiggörgette azoknak teljes szövegét.

   3. A ’Regisztrálok’ gombra kattintva a rendszer a megadott e-mail címre küld egy aktivációs linket, amellyel a felhasználó megerősítheti regisztrációját az oldalon.

  2. Nevezés:
   1. Az érvényes regisztrációval rendelkező felkészítő tanár/segítő a fiókjákba való belépés után a ’NEVEZÉSEIM’ fül alatt tudja elindítani a nevezést, valamint a későbbiekben itt érhetők el a már feltöltött nevezések.

   2. Az ’Új nevezés hozzáadása’ sávba kattintva lehet megkezdeni a nevezést.

   3. A ’CSOPORTOS’ kategóriát kiválasztva a csapat bármely tagja személyes adatainak megadásával lehet elkezdeni a csapat nevezését, továbbá fel kell tölteni a kitöltött, intézményvezető által aláírt tanulói jogviszony-igazolást (az igazolásminta pdf-formátumban letölthető az oldalról). A csoporttagok nevezésének sorrendje tetszőleges.

   4. Innen továbblépve a jelentkezéshez szükséges nyilatkozatok találhatók, amelyek elfogadása a nevezés feltétele. 18 éven aluli versenyzők esetében a tanulók helyett a törvényes képviselő nyilatkozik. A 18 évet betöltött nevező személyesen tölti ki a nyilatkozatokat. A felületről letölthető dokumentumokat minden esetben nyomtatás után kitöltve és aláírva kell visszatölteni a felületre.

   5. Az első csapattag személyes adatainak megadását követően a nevezést végző felnőtt megadja a csapat (továbbá – a ReDesign és a Mobilszem versenyek esetében – az alkotás) adatait.

   6. Ezt követően nyílik lehetőség a csapat további tagjainak hozzáadására az ’Mentés és új csoporttag hozzáadása’ gomb megnyomásával.

   7. A csapat összes tagjának személyes adatainak, jogviszony-igazolásának és nyilatkozatainak feltöltése után válik a nevezés véglegessé.

   8. A mentett nevezés bármikor törölhető a nevezési listából a Törlés ikonra, illetve módosítható a Módosítás ikonra kattintva.

 • A diákversenyek kizárólag határon túli magyar tanítási nyelvű iskolák diákjainak szólnak, vagy magyar iskolák tanulói is jelentkezhetnek?

  +

  A tanulmányi versenyekre minden Kárpát-medencei magyar tanítási nyelvű iskolából várjuk a jelentkezőket, mind a határon túli, mind a magyarországi általános iskolák és középiskolák tanulói jelentkezhetnek mindhárom versenyre.

 • A honlapon történő regisztráció automatikusan jelentkezést is jelent a versenyekre?

  +

  Nem, a regisztráció önmagában nem jelent nevezést a versenyekre. A jelentkezés két részből áll: a regisztrációból és a nevezésből; először regisztrálni kell a versenyfelületen, majd ezt követően válik elérhetővé a nevezési felület.

REGISZTRÁCIÓ ÉS NEVEZÉS

1. A nevezés teljes folyamatát a nevező(k) által megbízott felnőtt (felkészítő tanár/segítő) bonyolítja le.
2. A felkészítő tanár/segítő regisztrál, majd belép a fiókjába.
3. Az Új nevezés hozzáadása gombra kattintva kitölti a pályázó nevezési lapját és feltölti a megjelölt dokumentumokat.
4. Feltölti a versenyfilmet.
5. Alkotócsoport nevezése esetén ezt követően kitölti a csapat további tagjainak nevezési lapját és feltölti a megjelölt dokumentumokat.

A nevezési határidő: 2020. március 22., vasárnap 23:59

MEGHOSSZABBÍTOTT NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2020. május 3., vasárnap 23:59

Technikai jellegű kérdéseidre a verseny.helpdesk@oh.gov.hu e-mail-címen kaphatsz választ.

A versenyfilm elkészítésével kapcsolatos kérdésekre a verseny szakmai szakértője, dr. Tari János válaszol.

Elérhetősége: mobilszem@oh.gov.hu

További tudnivalók a regisztrációt követően olvashatók.