ÉVSZÁZADOK
ÖRÖKSÉGE

művelődéstörténeti vetélkedő

DÍJAZOTTAK LISTÁJA

2020

ÁLTALÁNOS ISKOLAI KATEGÓRIA

Csapatnév Tanulók neve Intézmény
6.(B)irodalmárok Bőjte Beáta,
Kedves Bálint,
Lázár Éva
Márton Áron Általános Iskola (Csíkszentdomokos, Románia)
Bereg népe Katrin Dominika,
Tarpai Zsófia,
Tihor Fanni
Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium (Ukrajna, Beregszász)
Hétvezér unokái Bíró Balázs,
Varga Viktor,
Seri Máté
Hétvezér Baptista Általános Iskola (Tiszaszalka, Magyarország)
Huszárok Leonov Vörös Máté,
Báló Bianka,
Vékony Dominik
Hunyadi János Általános Iskola (Csantavér, Szerbia)
Kárpátia Szlávik Natália,
Bara Gabriella,
Gorzó Julianna
Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola (Ungvár, Ukrajna)
MaBeÁd, a forradalmárok Szeles Gábor Martin,
Nyerusay Ádám Viktor,
Varga Bence
Kispesti Kós Károly Általános Iskola (Budapest, Magyarország)

KÖZÉPISKOLAI KATEGÓRIA

Csapatnév Tanulók neve Intézmény
Centralisták Bui Lan Leila,
Demmel Izabella,
Derzsi Kinga
Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont (Budapest, Magyarország)
Gömöri legények Máté Kristóf Zoltán,
Ostrihoň Dávid,
Orosz János István
Tompa Mihály Református Gimnázium (Rimaszombat, Szlovákia)
Időállis csapat Guba Áron Máté,
Papp Richárd,
Szabó Gergő
Ady Endre Elméleti Liceum (Nagyvárad, Románia)
Liberális nemesek Dinnyés Dorka,
Nagy Ágnes,
László Fanni
Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont (Budapest, Magyarország)
TomorIQ 1 Csuka Anna,
Tóth Hajnalka,
Tarjányi Dorina
Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium (Kiskunmajsa, Magyarország)
Védegylet Solti Bettina,
Szabó Adél,
Rochlitz Klára
Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont (Budapest, Magyarország)
A végleges eredményeket a szeptember 25-i eredményhirdetést követően tesszük közzé.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az Oktatási Hivatal EFOP 3.10.1-17 projektje második alkalommal hirdeti meg Évszázadok öröksége című művelődéstörténeti vetélkedőjét a Kárpát-medence magyar tanítási nyelvű iskoláinak diákjai számára.

VERSENY KATEGÓRIÁI

1. általános iskolai: általános iskolák felső tagozatán tanuló diákok számára
2. középiskolai: középiskolában tanuló diákok számára

A VERSENY PEDAGÓGIAI CÉLJA

Az általános és középiskolai tanulók érdeklődésének felkeltése a magyar nemzeti kultúra kincsei: tárgyi és szellemi öröksége iránt. A verseny szervezői a korszak komplex megközelítésére, a humán műveltségterületek: történelem, irodalom, zene, képző- és iparművészet összehangolására, az ismeretek elmélyítésén túl a megszerzett tudás alkalmazására ösztönzik a versenyzőket, teret engedve kreativitásuknak is.
A verseny szervezői kiemelten fontos célnak tekintik a határokon átívelő nemzeti identitástudat elmélyítését, valamint a közös múltból, kultúrából, hagyományokból táplálkozó összetartozás érzésének erősítését is.

A VERSENY TÉMÁJA A 2019/2020-AS TANÉVBEN

Magyarország a reformkor, a forradalom és szabadságharc idején
(1825–1849)

A felkészüléshez szükséges szakirodalom, valamint térkép- és képanyag a regisztrációt követően érhető el:

Szakirodalom az általános iskolás résztvevők számára
Szakirodalom a középiskolás résztvevők számára

A VERSENY FORDULÓI

1.

FORDULÓ
2020. január 27. 14.00–15.30 között ÚJ IDŐPONT: 2020. február 10. 14:00-15:30 között

A nevezett csapatok a feladatokat számítógépen, online oldják meg iskolájukban, zárthelyi jelleggel.

2.

FORDULÓ
2020. március 10., kedd 23:59

Kutatómunkán alapuló dolgozat készítése.

3.

NEMZETI DÖNTŐ
2020. májusban, Magyarországon

A pontos helyről és időpontról az első fordulót követően adunk tájékoztatást. A döntőn írásbeli és szóbeli feladatokat oldanak meg a csapatok, teljesítményüket kategóriánként háromtagú szakértői zsűri értékeli. A versenyzők itt mutatják be az előzetesen kapott újabb kreatív feladatot is.

A továbbjutás feltételei

Az iskolai fordulón országonként és kategóriánként a legjobb eredményt elérő 1-1 csapat, plusz az összesített rangsor további 15 csapata jut tovább a második fordulóba.

A döntőn kategóriánként az a 9 csapat vesz részt, amely az iskolai forduló és a kutatómunkán alapuló dolgozat eredménye alapján a legmagasabb pontszámot érte el.

A továbbjutott versenyzők értesítésének módja, határideje

Az első forduló eredményeiről a verseny honlapján és a felkészítő tanárnak e-mailben adunk tájékoztatást a fordulót követő 10 napon belül.

DÍJAZÁS

A döntőben a legjobb csapatok tagjai oklevelet és értékes tárgyjutalmat kapnak.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

 • A versenyre 3 fős csapatok nevezhetnek.

 • A nevezés akkor érvényes, ha a csapat valamennyi tagja Magyarország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia vagy Ausztria valamely magyar tanítási nyelvű iskolájában rendelkezik tanulói jogviszonnyal, és a jelentkezési lap mellékleteként a tanulói jogviszony igazolását kitöltve (az intézményvezető aláírásával és az iskola hivatalos bélyegzőjével ellátva), PDF-formátumban feltöltötte.

 • A versenyfeladatok összeállításában és értékelésében közreműködő szakértők tanítványai nem vehetnek részt a versenyen.

 • Nevezni csak a megadott határidőig, a szükséges dokumentumok feltöltésével lehet.

 • Nevezési díj nincs. A nemzeti döntőn és díjkiosztó ünnepségen való részvétel a meghívott tanulóknak és kísérőknek díjtalan, számukra a program alatt szállást és teljes ellátást biztosítunk. Az utazás költségét nem áll módunkban megtéríteni.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

 • Hogyan lehet jelentkezni a versenyekre?

  +

  A versenyekre való jelentkeztetést egy, a pályázó/versenyző által megbízott felnőtt (felkészítő tanár/segítő) bonyolítja le.
  A versenyekre történő jelentkeztetés két részből áll: először regisztrálni kell a versenyfelületen, ezt követően válik elérhetővé a nevezési felület.
  A versenyjelentkezésekhez tartozó linkek:

 • Hogyan történik az egyéni nevezés?

  +

  A nevezéshez minden esetben szükség van a versenyfelületen történő előzetes regisztrációra, ezt követően lehet elindítani a nevezési folyamatot.

  1. Regisztráció:
   1. A https://karpatmedence.oktatas.hu/regisztracio linkre kattintva nyílik meg a regisztrációs felület. A regisztráció során a nevezést végző felnőttnek meg kell adnia a saját nevét, telefonszámát, állampolgárságát, az e-mail címét, és egy jelszót, valamint megjelölni, hogy rendelkezik-e pedagógus végzettséggel.

   2. Ezután el kell fogadnia az adatkezelési tájékoztatót és a hozzájárulási nyilatkozatot; a rendszer csak abban az esetben engedi továbblépni a felhasználót, ha a tájékoztatót és nyilatkozatot végigolvasta, tehát végiggörgette azoknak a teljes szövegét.

   3. A ’Regisztrálok’ gombra kattintva a rendszer a megadott e-mail címre küld egy aktivációs linket, amellyel a felhasználó megerősítheti regisztrációját az oldalon.

  2. Nevezés:
   1. Az érvényes regisztrációval rendelkező felkészítő tanár/segítő a fiókjába való belépés után a ’NEVEZÉSEIM’ fül alatt tudja elindítani az egyén nevezését, valamint a későbbiekben itt érhetők el a már feltöltött nevezések.

   2. Az ’Új nevezés hozzáadása’ sávba kattintva lehet megkezdeni a nevezést.

   3. Az ’EGYÉNI’ kategóriát kiválasztva jelenik meg a nevezési lap, amelyen a tanuló néhány személyes adatát kell megadni, továbbá fel kell tölteni a kitöltött, intézményvezető által aláírt tanulói jogviszony-igazolást (az igazolásminta pdf-formátumban letölthető az oldalról).

   4. Innen továbblépve a jelentkezéshez szükséges nyilatkozatok találhatók, amelyek elfogadása a nevezés feltétele. 18 éven aluli versenyzők esetében a tanulók helyett a törvényes képviselő nyilatkozik. A felületről letölthető dokumentumokat minden esetben nyomtatás után kitöltve és aláírva kell visszatölteni a felületre.

   5. A nevező tanuló személyes adatainak, jogviszony-igazolásának és nyilatkozatainak feltöltése után válik a nevezés véglegessé.

   6. A mentett nevezés bármikor törölhető a nevezési listából a Törlés ikonra, illetve módosítható a Módosítás ikonra kattintva.

 • Hogyan történik a csoportos nevezés?

  +

  A nevezéshez minden esetben szükség van a versenyfelületen történő előzetes regisztrációra, ezt követően lehet elindítani a nevezési folyamatot.

  1. Regisztráció:
   1. A https://karpatmedence.oktatas.hu/regisztracio linkre kattintva nyílik meg a regisztrációs felület. A regisztráció során a nevezést végző felnőttnek meg kell adnia a saját nevét, telefonszámát, állampolgárságát, az e-mail címét, és egy jelszót, valamint megjelölni, hogy rendelkezik-e pedagógus végzettséggel.

   2. Ezután el kell fogadnia az adatkezelési tájékoztatót és a hozzájárulási nyilatkozatot; a rendszer csak abban az esetben engedi továbblépni a felhasználót, ha a tájékoztatót és a nyilatkozatot végigolvasta, tehát végiggörgette azoknak teljes szövegét.

   3. A ’Regisztrálok’ gombra kattintva a rendszer a megadott e-mail címre küld egy aktivációs linket, amellyel a felhasználó megerősítheti regisztrációját az oldalon.

  2. Nevezés:
   1. Az érvényes regisztrációval rendelkező felkészítő tanár/segítő a fiókjákba való belépés után a ’NEVEZÉSEIM’ fül alatt tudja elindítani a nevezést, valamint a későbbiekben itt érhetők el a már feltöltött nevezések.

   2. Az ’Új nevezés hozzáadása’ sávba kattintva lehet megkezdeni a nevezést.

   3. A ’CSOPORTOS’ kategóriát kiválasztva a csapat bármely tagja személyes adatainak megadásával lehet elkezdeni a csapat nevezését, továbbá fel kell tölteni a kitöltött, intézményvezető által aláírt tanulói jogviszony-igazolást (az igazolásminta pdf-formátumban letölthető az oldalról). A csoporttagok nevezésének sorrendje tetszőleges.

   4. Innen továbblépve a jelentkezéshez szükséges nyilatkozatok találhatók, amelyek elfogadása a nevezés feltétele. 18 éven aluli versenyzők esetében a tanulók helyett a törvényes képviselő nyilatkozik. A 18 évet betöltött nevező személyesen tölti ki a nyilatkozatokat. A felületről letölthető dokumentumokat minden esetben nyomtatás után kitöltve és aláírva kell visszatölteni a felületre.

   5. Az első csapattag személyes adatainak megadását követően a nevezést végző felnőtt megadja a csapat (továbbá – a ReDesign és a Mobilszem versenyek esetében – az alkotás) adatait.

   6. Ezt követően nyílik lehetőség a csapat további tagjainak hozzáadására az ’Mentés és új csoporttag hozzáadása’ gomb megnyomásával.

   7. A csapat összes tagjának személyes adatainak, jogviszony-igazolásának és nyilatkozatainak feltöltése után válik a nevezés véglegessé.

   8. A mentett nevezés bármikor törölhető a nevezési listából a Törlés ikonra, illetve módosítható a Módosítás ikonra kattintva.

 • A diákversenyek kizárólag határon túli magyar tanítási nyelvű iskolák diákjainak szólnak, vagy magyar iskolák tanulói is jelentkezhetnek?

  +

  A tanulmányi versenyekre minden Kárpát-medencei magyar tanítási nyelvű iskolából várjuk a jelentkezőket, mind a határon túli, mind a magyarországi általános iskolák és középiskolák tanulói jelentkezhetnek mindhárom versenyre.

 • A honlapon történő regisztráció automatikusan jelentkezést is jelent a versenyekre?

  +

  Nem, a regisztráció önmagában nem jelent nevezést a versenyekre. A jelentkezés két részből áll: a regisztrációból és a nevezésből; először regisztrálni kell a versenyfelületen, majd ezt követően válik elérhetővé a nevezési felület.

REGISZTRÁCIÓ ÉS NEVEZÉS

1. A nevezés teljes folyamatát a nevező(k) által megbízott felnőtt (felkészítő tanár/segítő) bonyolítja le.
2. A felkészítő tanár/segítő regisztrál, majd belép a fiókjába.
3. Az Új nevezés hozzáadása gombra kattintva kitölti a nevezési lapokat és feltölti a megjelölt dokumentumokat.
4. Nevezési határidő: 2020. január 6., hétfő 23:59

MEGHOSSZABBÍTOTT NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2020. január 20., hétfő 23:59

Technikai jellegű kérdéseidre a verseny.helpdesk@oh.gov.hu e-mail-címen kaphatsz választ.

A felkészüléssel kapcsolatos kérdésekre a verseny szakmai szakértője, dr. Varga Szabolcs válaszol.

Elérhetősége: evszazadok.oroksege@oh.gov.hu

További tudnivalók a regisztrációt követően olvashatók.